BELGA
“We zijn kampioen in genezen, maar niet in voorkomen. En dat is veel goedkoper”, zegt gezondheidseconoom Lieven Annemans.
Waar moeten we meteen werk van maken?
Ook de coronacrisis heeft het bewezen: we moeten ons systeem dringend omschakelen. Veel dodelijke slachtoffers hadden andere onderliggende kwalen. België is wereldkampioen in het genezen van zieke mensen, maar we zetten nog te weinig in op preventie. Voorkomen is niet alleen beter dan genezen, het is ook goedkoper. Denktank Itinera heeft berekend dat het aantal chronische ziekten in ons land over twintig jaar verdubbeld zal zijn. Dat zou binnen de Europese Unie tot een meerkost van 250 miljard euro leiden, een budgettaire ramp die ons hele zorgsysteem zou ondergraven. Maar als we van het totale gezondheidsbudget minstens twee procent extra investeren in preventie, kunnen we die evolutie al afremmen. Scandinavië heeft die keuze al gemaakt.
‘Gezondhoudszorg’ wordt het soms genoemd: sensibiliseren, screenen, via subsidie de toegang tot een gezonde levensstijl makkelijker maken. Ook sneller ingrijpen, zeker bij psychische aandoeningen. Die verdienen extra aandacht, want het aantal burnouts, depressies en angsten neemt zienderogen toe. Ze zorgen voor veel leed en kosten de maatschappij handenvol geld.
Waar moeten we meteen mee stoppen?
Er zijn nog altijd 700.000 Belgen die noodzakelijke zorg uitstellen of helemaal niet krijgen omdat ze het niet kunnen betalen. Dat moet ophouden, we moeten de remgelden naar beneden halen, zoals we voor kankerbehandelingen hebben gedaan. Dat kost geld, maar we kunnen ook flink besparen, want er is in ons land tezelfdertijd een overaanbod en een overconsumptie van medische diensten. Van alle uitgaven in de gezondheidszorg gaat er tien procent naar consultaties, behandelingen en onderzoeken die eigenlijk niet nodig zijn.
De beste manier om dit aan te pakken, is de samenwerking tussen de verschillende hulpverleners financieel stimuleren. Een specialist die je nu drie keer op onderzoek laat komen, terwijl één keer eigenlijk volstaat, doet dat misschien soms ook om er iets extra aan te verdienen. Maar je kan aan die specialist ook een vergoeding per maand betalen per opgevolgde patiënt. Dus minder betalen voor elke prestatie en meer voor de algemene opvolging van patiënten. Dat vermindert de kans op overconsumptie en stimuleert samenwerking met o.a. de huisarts, de apotheker en de thuisverpleging. In Canada is men daar al voorzichtig mee begonnen.
vandaag.be
Responses