Pieter De Crem Foto: blg
Onder druk van de coronacrisis wordt vanavond nog steeds in de luwte opnieuw gewerkt aan een regering met PS en N-VA. Of het lukt, is onzeker.
De PS doet moeilijk.
CD&V-voorzitter Joachim Coens maakte gisteren al duidelijk dat de speeltijd voorbij is en er dringend werk moet worden gemaakt van een ‘urgentieregering’ met daarin zowel N-VA als PS. Intussen zijn er volop gesprekken aan de gang, waarbij het nog te vroeg is om victorie te kraaien.
De hoop is dat de crisis rond het coronavirus, gekoppeld aan de steeds slechtere begrotingsvooruitzichten, de patstelling rond de federale formatie doorbreekt. Maar of het zover komt, is op dit moment nog niet duidelijk. Veel hangt af van de houding van de PS. Blijft die erbij dat een coalitie met de N-VA onmogelijk is of niet?
Het antwoord leek een kwestie van uren te kunnen zijn, afhankelijk van het oordeel van de PS. Maar die partij is verdeeld over de vraag of ze nu wel of niet in zee moet gaan met de N-VA. De kans dat de audiëntie bij de koning van de opdrachthouders Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR) vervroegd wordt naar vandaag in plaats van maandag, is daardoor fors kleiner geworden
Begrotingstekort
De focus van een eventuele noodregering ligt voor de hand: de aanpak van de coronacrisis en het aanpakken van het begrotingstekort, dat dit jaar zou oplopen tot 2,77 procent of 13,5 miljard euro. Gecorrigeerd voor eenmalige maatregelen en de invloed van de conjunctuur bedraagt het tekort zelfs 2,9 procent.
De fiscale ontvangsten zullen dit jaar 2,2 miljard lager liggen dan verwacht in september vorig jaar, deels het gevolg van een minder gunstige economie. En dan is in deze cijfers de klap van het coronavirus nog niet verwerkt. Die dreigt het overheidstekort ver over drie procent te duwen.
Minister van Begroting David Clarinval (MR) vindt dat de gezondheid van de Belgen nu even moet voorgaan. 'Alle nodige middelen worden ter beschikking gesteld van de FOD Volksgezondheid en het Riziv om de gezondheid van de burgers te garanderen. Ook economische en sociale steun voor getroffen sectoren zoals de horeca en handel krijgen voorrang op begrotingsoverwegingen op korte termijn.'
De Crem hoopt
In De Afspraak op vrijdag kon minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) weinig vertellen over de gesprekken tussen N-VA en PS omdat hij er niet bij betrokken is. Hij vreesde dat het vooral om geschreven manoeuvres gaat: manoeuvres waarover u wel leest, maar die niet zo veel om het lijf hebben.
Toch zei hij ook dat de coronacrisis misschien kansen biedt. De kopstukken van N-VA en PS komen elkaar nu tegen in andere omstandigheden (op het veiligheidsoverleg donderdag waren de minister-presidenten Jambon en Di Rupo aanwezig). Het is een mogelijkheid om elkaar opnieuw te leren kennen, aldus De Crem.
En dat is goed nieuws vindt de CD&V'er, want zijn partij heeft steeds gevraagd dat N-VA en PS samen zouden praten over een federale regering.
vandaag.be
Responses