Foto: bart de waele
‘Flip-flop Theo.’ Vlaams Belang gaat in zijn verkiezingspropaganda op de sociale media opnieuw voluit in de aanval tegen voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De partij zet de verklaringen van Francken van eind vorig jaar, waarin hij aankondigde dat het Migratiepact na de verkiezingen opnieuw op de tafel van de regeringsonderhandelingen moest komen, tegenover verklaringen van diezelfde Francken zondag in het VRT-programma De zevende dag. De conclusie is volgens Vlaams Belang dat Francken geen breekpunt meer maakt van het Migratiepact, het dossier waarvoor de N-VA-ministers eind vorig jaar opstapten uit de federale regering.
Letterlijk heeft Francken dat nochtans niet zo gezegd. Toen Dries Van Langenhove, die de Kamerlijst voor Vlaams Belang trekt in Vlaams-Brabant, hem vroeg of hij in een volgende regering zou stappen als die niet beslist om uit het VN-Migratiepact te stappen, gaf Francken een indirect antwoord.
Op de rem
Volgens Francken is uit het Migratiepact stappen ‘juridisch niet evident’, maar kan de regering wel op een andere manier op de rem staan. ‘Er is een engagement dat er een commissie komt van de Verenigde Naties die om de twee jaar het migratiebeleid onder de loep houdt en een rapport maakt. Mijn voorstel is dat we daar niet aan meewerken’, reageerde hij. ‘Er moet geen rapport komen, want we zijn het met een aantal doelstellingen uit het pact fundamenteel oneens.’
Over dat antwoord ontstond nadien discussie, het kon begrepen worden alsof de N-VA wel uit de vorige regering is gestapt wegens het Migratiepact, maar toch in een volgende regering zou stappen met een Migratiepact.
Gisteren formuleerde Francken het daarom eens scherper en met hoofdletters. ‘Wij werken NIET mee aan dat vreselijke Marrakechpact. NOOIT’, stuurde hij via Twitter rond. De woordvoerder van Francken bevestigt dat de partij het Migratiepact ‘niet wil uitvoeren’ en dat het wel degelijk aan bod moet komen tijdens coalitiebesprekingen. ‘Als wij mee aan tafel zitten, zal het meer zijn dan zomaar eventjes. In het pact staan dingen waarmee we het nog altijd helemaal niet eens zijn.’
Met de stelling dat ze het pact niet zal uitvoeren, zegt de N-VA meteen ook dat het pact niet-bindend is. De partij blijft wel waarschuwen voor het gevaar dat activisten en ngo’s het pact zullen gebruiken om het via rechtspraak toch dwingend te maken, aangezien het als ‘zacht recht’ kan worden ingeroepen voor Belgische rechtbanken.
Maar ‘een breekpunt’ wil Francken dat niet genoemd hebben. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) waarschuwde al dat als de N-VA zou terugkomen op bepaalde onderdelen van het Migratiepact, dat zonder zijn partij zou zijn.
Reputatieschade
Met het incident blijft Vlaams Belang de N-VA aan de rechterkant opjagen. De partij deed dat vorig jaar al eens in de discussie over het Migratiepact, waar de N-VA in de regering pas laat verzet tegen aantekende. Enkele weken geleden dwong ze de N-VA ook al eens tot een bocht rond het rekeningrijden, een dossier dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), vijf jaar lang had verdedigd, maar uiteindelijk opgaf.
Vlaams Belang voert een campagne die uitsluitend tegen de N-VA is gericht, de partij die het Belang vijf jaar geleden een zware klap toediende. Als de N-VA haar standpunten bijstelt, ziet Vlaams Belang zijn relevantie bevestigd.
Zich terugtrekken uit het Migratiepact is inderdaad juridisch niet evident, gewoonweg omdat het geen juridische verbintenis is. Het gaat om een louter engagement. Dat niet nakomen, kan niet worden bestraft, tenzij met reputatieschade.
vandaag.be
Responses