
Posted by Rıza Zelyut-akr on 8/11/2009, 17:51:26
Kürt açılımı Süryanileri vurmasın
Rıza Zelyut
7.11.2009
Kaynak: gunes.com
Hükümet, 'demokratik açılım' diyerek herkese umut veriyor; yani; her kesime daha çok özgürlük vaat ediliyor. Lakin; açılımın, sadece Güneydoğu'daki Kürt kökenli yurttaşlarımıza özel avantaj yaratacak hale dönüştürülmesi, iç barışı bozacak gibi görünüyor.
Bunun en açık örneğini; Mardin - Diyarbakır hattında yaşayan Süryani yurttaşlarımızın durumunda görmekteyiz. Şu sıralarda Süryani vatandaşlarımız çok ciddi bir baskı ile karşı karşıyalar. Bu baskı ve tehdit; bölgedeki Kürt kökenli egemenlerden geliyor.
Yazdıklarım hayal ürünü değil. Süryani yurttaşlarımızın yaşadığı Midyat'ın incelenmesi; gerçeği ortaya koyacaktır. Süryani yurttaşlarımıza yönelik baskı, yıldırma, korkutup kaçırma olaylarından en sonuncusu; Süryani Kiliseleri Vakfı Başkanı Anto Nuay'ın saldırıya uğramasıdır. Bu olay, merkezi İsveç'te bulunan Suroyo tv ve Suryoyo Ast tv'lerden bütün dünyaya duyuruldu. Bundan sonra da 80 yaşındaki Gevriye Sayılık'ın önü kesildi, dövüldü ve hastanelik edildi.
TEFECİLERİN ELİNDELER
Bölgede çok yoğun baskı altına alınan ve büyük bölümü yurt dışına gitmek zorunda bırakılan Süryaniler'den artık çok az aile kalmış durumda. Bunlar; Türkiye'yi anavatan sayıp her türlü sıkıntıya göğüs gererek yaşamaya çalışıyorlar. Hıristiyan diye ezilen Süryaniler, aslında bölgedeki aşiret reislerinin ve şeyh/molla takımının hedefindedir. Bunlar, Süryanilerin ellerindeki malı mülkü ya tehditle, ya borçlandırarak ya da yasanın boşluklarını kullanarak almaya çalıştılar ve aldılar da. Şimdi, bölgedeki tefeciler, 1000 lira borç verdikleri yoksul Süryani'ye bir hafta sonra 10 bin TL'lik borç senedi imzalatıyorlar. Bunu ödeyemeyen vatandaşa da her hafta faiz bindiriyorlar. Sonunda da adamın elindeki avucundaki ne ise alıyorlar.
Bölgeden aldığım bilgiye göre; tefecilerin borçlandırarak mağdur ettiği Süryani aileler içinde Gökinan, Özgün, Onar, Öner, Nuray, Ergün, Sayılık, Gürkan aileleri de bulunuyor.
Yakın zamana kadar geçimini sağlayamayan birçok tefecinin şimdi milyonlarca liralık serveti olduğu biliniyor. İşte o servet; bölgedeki Süryanilerden kopartılan servettir. Bu biçimde çalışan 17 tefecinin ismi emniyet kayıtlarına girmiştir. Şimdi; başta Midyat Savcısı olmak üzere Mardin Cumhuriyet Savcısını bu rezalete el koymaya davet ediyorum. Elbette Adalet ve İçişleri bakanlıklarına da özel bir görev düşüyor.
GÖZÜMÜZ GİBİ KORUMALIYIZ
Süryaniler; en eskiden beri Mezopotomya'da yaşayan bir halktır. Bunlar; Doğu Hıristiyanlığı dediğimiz ilk Hıristiyanlığın temsilcileridir. Tarihteki büyük Arami kültürünü de Süryaniler temsil etmektedir. Yazılı medeniyetin en eski temsilcileri olan Süryanileri, bugün Türkiye'de yaşatmak; çok kültürlü devlet yapımızın bizden istediği kutsal bir görevdir. Din ve kültür turizmi açısından Güneydoğu'yu ayağa kaldırmak için Süryani medeniyetini o bölgede eski önemine kavuşturmalıyız. Bölgenin asli unsurunun Kürtler değil Süryaniler olduğunu tarih ortaya koyuyor. Bu yüzden Kürdistan diye tanımlanan bölgenin Kürdistan olmadığı, Süryani ve hatta Yezidi kültür varlıkları ile ispat edilebilir.
Bu anlamda; Süryani açılımı daha acildir, daha önemlidir. Üstüne üstlük; dili, alfabesi, kültürel kimliği belli bir topluluk vardır ortada. Avrupa üniversitelerinde Süryani kürsüleri çoktan kurulmuştur.
Hükümet; Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Suriye Patrikliği'ni eski yeri olan Antakya'ya getirtebilirse, dünya çapında bir açılım yapmış olacaktır.
Önemle bekliyoruz...
PAZAR GÜNKÜ ALEVİ MİTİNGİ
Hükümetin demokratikleşme dediği çalışmanın bir ayağını da Alevi açılımı oluşturuyor. Lakin; bu konuda hala bir arpa boyu yol gidebilmiş değiliz. Daha da kötüsü, konuyu yöneten Devlet Bakanı Faruk Çelik; Alevilerin sorununu Alevi düşmanı sayılabilecek kişilerle bile konuşuyor; işi ilgisiz alanlara çekerek süreyi boşuna harcıyor.
İşte bunu gören Alevi Bektaşi Federasyonu; bu pazar günü Kadıköy'de bir uyarı mitingi yapacak. Alevi toplumunun barışçı sesinin bu mitingde gayet olgun ve akılcı biçimde ortaya konulacağından hiç kuşkum yok.
Haydin; demokrasi diyenler; işte size bir fırsat...
58
Responses: